Kartologovih 5: Modern Horizons na horizontu

War of the Spark je dodobra pretresel Modern, sedaj pa je na horizontu še .. Modern Horizons. Povrh tega pa so nas iz štaba WotC obvestili, da bo s Core Set 2020 v veljavo stopil tudi London Mulligan. Modern se spreminja pred našimi očmi; preberimo si, kaj pravijo nekateri Modern grinderji.


1. Lahko bi dejali, da je na Modern sceni WAR pustil svoj pečat. Narset, Teferi in Karn so le nekatere izmed bolj igranih kart, ki so ugledale luč življenja tudi v non-rotating formatih. Ste presenečeni z novostmi, ki jih je WAR prinesel v Modern? Se vam zdi, da gre za nadpovprečno močan set? Na MTGO je poplava Karn deckov, tako v Modernu kot tudi v Legacy-ju.

Drek: Vedel sem, da bo set precej vplival na Modern, nisem pa vedel točno kako in katere karte bodo najbolj izstopale. Presenetil me je predvsem Karn. Zdelo se mi je, da bo dober planeswalker, zdaj pa kaže kot da je najmočnejša karta v setu, mogoče celo ena od močnejših kart v zadnjih parih setih.

Gaber: WAR mi pomeni zabavno prevetritev Moderna s planeswalkerji – nekateri so dobili mesto v deckih takoj ob prvi priložnosti! Všeč mi je, ker za razliko od marsikaterih nedavno izdanih kart (recimo Arclight Phoenixa) planeswalkerji format upočasnujejo, kar se mi zdi na tej točki kar fino. Odprejo pa tudi številne možnosti za brewanje (npr. z novo Saheeli, ki dela tokene). Set se mi zdi dovolj močen, da bo konkuriral prihajajočim Horizons po številu uporabnih kart!

Juwe: Ne. Nekako je bilo pričakovati, da bo edicija, ki sloni na planeswalkerjih, pridodala nekaj k nerotirajočim formatom. Malce bode v oči dejstvo, da Future Future League spet ni popolnoma opravil svojega dela in se jim je (kljub nekaj projem na plačilni listi) izmuznil Karn/Lattice kombo, ampak na napake WotC smo že vsi navajeni. Kar se poplave Karn deckov na MTGO tiče mislim, da se bo meta sčasoma sama popravila na to anomalijo, tako kot se (skoraj) zmeraj (se še kdo spomni, kako so več kot leto nazaj več ali manj vsi proji jokali, da je treba bannat Death’s Shadow?).

Kolar: WAR je kar dober set in v Modern je prišlo kar nekaj novih igračk, vendar me skrbi, da znajo biti igračke, ki so prišle, mogoče preveč opresivne. Kot je napisano Teferi, Karn in Narset se igrajo in vse karte so po svoje lock karte, ki preprečujejo drugemu igralcu igrati MTG ali pa dajo na njega omejitve… Vse lepo in prav, če bi se take karte igrale kot odgovor na drug deck, ampak se igrajo kot opresivno (kdo rad igra proti Leovold deckom ali proti Winter Orbu… Nekako tako se človek počuti, ko igra proti tem kartam in mislim, da to ni najbolje).

Kos: Nisem pristaš dodanih kart (predvsem planeswalkerjev).
Zdijo se mi preveč oppressive. Teferi ne pusti tega, Narsetka ne pusti drugega, medtem ko je Karn kar mainboard hate za vse artifact strategije,
plus vključuje bolan toolbox s karto, ki reče opponentu, da žal Magica danes ne bo igral. Fuj.

Pintar: Ne bi ravno rekel, da sem presenečen, saj mi je novi Teferi takoj padel v oči in sem vedel, da se bo igral. Sigurno sem pa vesel za nove planeswalkerje, saj so me prepričali, da sem si spet sestavil U/W kontrolo in mi je zelo všeč. Bolj sem bil presenečen, ko sem nazadnje totalno izgubil proti novemu Karnu v tron decku, haha.

Pregl: Karn se je res izkazal za mašino, prav tako sta Narset in Teferi res power karte. Priča smo vse močnejšim kartam, ki imajo močan vpliv tudi (predvsem) na starejše formate. Bojim se, da tako močne karte prej iz formata izrinejo kakšne decke, kot da bi prinesle kakšne nove arhetipe. (npr Creeping Chill, Karn, ipd.) oz. določen arhetip porinejo v tier 1, s tem pa nekaj deckov porinejo v tier 2+. Kakšen bo vpliv na dolgi rok bomo videli, osebno pa mislim, da karte tipa nov Karn znajo dočakati pot v Banovce, oziroma me to ne bi čisto nič presenetilo.

Žižek: Je definitivno nadpovprečno močan set, a ne v smislu, da bi bile karte opresivne. Kudos R&D tipotov da niso zaf***l tako močnega seta. Je pa treba izpostavit, da tako močnih setov ne smejo printat kar naprej, ker je to preprosto izzivanje usode, da se bo nekaj zlomilo (predvidevam, da se bo čez par let ta set pokazal kot nek Mirrodin, kjer je bil Kamigawa čist soliden set, ampak je bil meh zaradi Mirrodina in “balanced” kart kot je Skullclamp).

vir: Meryn MTG

2. Vse karte v Modern Horizons so znane! Pri WotC-u so sicer dejali, da ni namen pretresti Modern formata, kljub temu pa se bo našlo nekaj kart, ki bodo bržkone pustile svoj pečat. Delite vaše mnenje o najmočnejših kartah te edicije.

Drek: Zaenkrat se mi zdijo najmočnejši novi canopy landi, Wrenn and Six, Seasoned Pyromancer, Unearth ter Sliver paket. Set je sicer super, se pa točno vidi katere karte so bile namenjene temu, da prodajajo set, in znajo kmalu imeti še višjo ceno kot sedaj.

Gaber: Zdi se mi, da so čarodeji kar dobro opravili svoje delo. Modern je kul format, ki si sicer vedno želi novih stvari, ne bi mu pa privoščil večjih pretresov. Zdi se mi da bo Horizons prinesel kar nekaj močnih kart, ki bodo metaigro (začasno) ravno prav revitalizirale. Najmočnejše karte se mi zdi cikel horizons landov, potem pa sledi kup zabavnih npr. Wrenn and Six, Lightning Skelemental, Collector Ouphe, Goblin Engineer, Force of Negation, Force of Vigor in še kup drugih. Težko se odločim, katere se bodo izkazale za najboljše, ker velikega dela metaigre še nisem igral. Vsekakor bodo pa omenjeni landi zelo uporabni in močni, predvsem v rdečkastih deckih.

Juwe: Na prvi uč se zdi, da so ga najbolj nasrkali artifact decki, saj je edicija polna artifact hate-a. Ampak realno se SBji ne bodo kaj preveč spreminjali, Stony Silence je pač še zmeraj najboljši hate, BGx decki pa so dobili še zeleno verzijo na kolesih. Katere so najmočnejše karte, je težko teoretizirati, ker se ponavadi skoraj v vsaki ediciji najde kak skrit diamant, ki nepričakovano pride na sceno. Najbolj bodo seveda igrani ta novi Canopyji, karta, v kateri pa vidim največji potencial za počet z njo kozlarije pa je Unearth. Honorable mention za Wrenn and Six.

Kolar: Set je zanimiv definitivno… Horizon landi bodo kar lepo pripomogli določenim deckom (vendar menim da rabimo tudi ostale), saj te lendi preprečijo eno izmed negativnih stvari MTGja in to je mana flood. Nekaj je tudi novih kart, ki bodo v Modern pripeljale popolnoma nove decke, kar je idealno. Nekaj kart deluje tudi kot odgovor na določene strategije, kar tudi ni slabo. Seveda ena izmed skrbi je novi Time Twister, kajti imamo Narset, ter že tako je to power karta (res da je power šele s flashbackom ampak spraviti v grob ni ravno težka stvar). Je pa zanimivo, kako so poizkusili mimo reserve liste: ali se nam tu obeta še kaj reserved list kart na malo drugačen način? Reprint snow landov je bila fenomenalna odločitev.

Kos: Hude nove karte, pretty much vsak deck je dobil nekaj novega. Zdi se mi, da so modri control playerji lahko še najbolj veseli. Z zadnjima dvema setoma so dobili malega Teferija, Narsetko, Veto, zdej pa še Archmage’s Charm, Force of Negation, Fact or Fiction.. gotovo sem kaj pozabil. Za moje Humanse pa sem najbolj navdušen nad Unsettled Marinerjem in Pyromancerjem.

Pintar: Najmočnejši so sigurno novi horizon landi…. ostale karte so bolj meh. Me pa moti, da so naprintali slabše verzije legacy kart in ne nekaj novega. Sigurno mi je najbolj všeč novi mono blue charm!

Pregl: Osebno mislim, da so daleč najmočnejše karte v formatu novi Canopiji, ki se znajo veliko igrat. Nad ostalimi kartami nisem preveč impresioniran, morda ravno nasprotno, težko razočaranje. Osebno sem vesel Reckless Chargea, vendar se mi zdi čas reprinta nekoliko “pozen”, oziroma se mi zdi, da sem le nostalgičen, da bo karta le nek lep delček mozaika v tier 2+ deckih. Edicija na prvi pogled ne zgleda nič “močnejša” od zadnjih standard setov, ki so prinesli nekaj kart, ki kar konkretno vplivajo na modern (Chill, Karn, Narset, ipd.). Seveda pa je to le prvi pogled, vprašanje kaj se bo razvilo v prihodnosti. Zaenkrat zgleda “pretresljivo” samo to, da nič ne izstopa (razen Canopy landov in basic fetcha). Wizardi držijo obljubo, prevetritve najverjetneje res ne bo, set deluje kot bonaca.

Žižek: In no particular order, rant mode engaged:

 • Force of Negation je “certified meh”, sem res upal, da bodo mel jajca za FoW, zelen force je soliden, črn je odgovor na Neoform in podobne smeti, bel je smešen, ampak pomoje ne dovolj dober, rdeč je “certified smeti”
 • Canopy landi so super, upam da bodo zaradi teh landov šli fetchi malo dol
 • Wrenn & Six, GGG enchantment za delat medvede in life from the loam: https://www.youtube.com/watch?v=678KQWzxI_s
 • Scale up: Infect obstaja. A lahko ne? Hvala.
 • Urza: to bo banned v EDH v par tednih, v Modernu bo pomoje T1.5 deck (Sword of the Meek/Thopter Foundry combo)
 • Yawgmoth: se bo probaval, pomoje bo okoli njega ratal T1.5-2 deck (aristokrati 2.0)
 • Seasoned Pyromancer: se bo igral, pomoje ne bo glih top tier, samo nova možnost za razne decke
 • Echo the Aeons: burn s timetwisterjem, count me in
  – Cabal Therapist: “meh”
 • Astral Slide & cycling zadeve: komi čakam ure in ure PleasantKenobi-jevih #walue epizod
 • Archmage’s Charm: Instant draw 2 ki ni esper charm, končno!
 • Giver of Runes: meh
 • Snow karte: Sultai smeče kontrola s snowstrixi in 20/20 finisherjem, komi čakam
 • Goblini: bomo vidli, a bo kej, Pashalik Mons pomoje lahko naredi 8-Whack veliko bolj nevaren, ker bo težje stabilizirat, ko je enkrat to na boardu
 • Flusterstorm: meh, že skor imam raje Spell Pierce ali Dispel kot Flusterstorm (mora biti vsaj 2x kopiran, kar brez FoW v formatu težko dobiš, če je manj je slabši kot Spell Pierce)
 • Nether Spirit: ugh.
 • Winds of Abandon: bomo vidl, zgleda kot zamenjava za Oust za UW kontrolo, dvomim da bodo hoteli kakšni drugi decki ta efekt.
 • Genesis: malo prepočasno za Modern pomoje…
 • LLLanowar elfi: kje je moj LLLightning bolt, no fair
 • Fact or Fiction: 1-2of v raznih kontrolah, bolano močna karta, zelo velikokrat pravilen split odloči celotno igro
 • Wing Shards: zanimivo, pomoje se ne bo igral pretirano velik
 • Wall of Blossoms: tale se bo pomoje igral več kot folk pričakuje
 • Reckless charge: -.- … -.- … kdo je to odobril? Death Shadow dobi za 4 mane: X+3/X, double strike trample haste shadowa. Če je shadow igralec na 6 si mrtu. kdo. je. to. karto. odobril?! aja pa… INFEKT OBSTAJA.
 • Unearth: tole se bo zlo velik igral pomoje, karta je precej bonkers
 • Spore Frog: skupaj z Genesisom: 2GG, creaturji ne delajo več dmga, če ne removaš froga v nasprotnikovem turnu, bomo vidl če bo ratal kkšn deck iz tega
 • Kess: konec igre če se untappaš s to karto (pa da ni RIP-a na boardu), podobna vloga JTMS-u v UW za grixis
 • Kaya’s Guile: Skullcracki nazaj v burnov mainboard, ni kej drusga za rečt, ta karta se bo igrala in igrala v veliko deckih, pričakujem da se bo ustalila nekje pri 10€
 • Lightning Skelemental: rakdos/mardu/grixis burn incoming
 • Unsettled Mariner: je human, je spirit, kul. Ker ti decki rabjo playable thalia efekt #2 /s
 • Sworda: meh
 • Talismani!
 • Enchantment Academy Ruins: dj mi to za edh, za modern bolj “meh”
 • Ugraded evolving wilds: končno /rant
Horizon lands, canopy lands ali canlands?

3. Bo MH1 omogočil tekmovalnost novih (starih) arhetipov? Imate v mislih kakšen arhetip, ki je po vašem mnenju pridobil dovolj, da se prebije v Modern metagame? Kateri decki postanejo boljši in kateri slabši?

Drek: Se mi zdi da so največ pridobili grindy decki. Drugače pa zna bit, da so sliverji pridobili dovolj, da ratajo stalnica v metagamu. Goblini žal še vedno nimajo neke card advantage karte, ki bi jim dovolila da postanejo bolj podobni svojim pajdašem v legacyju. Potihem upam, da bodo ninje zdaj vsaj tier 3 deck.

Gaber: Če je kdo igral Sliverje, bo sprva vesel, vsaj dokler ne bo ugotovil, da (verjetno) še vedno niso dovolj dobri haha. Na splošno se mi zdi, da je večina arhetipov pridobila vsaj po eno ali dve možni karti. Starejših deckov pa ne poznam, ker sem preveč frišen na sceni.

Juwe: Subjektivna želja je, da se format upočasni do te mere, da se bojo T1 deckom ponovno pridružile BGx variante

Kolar: Aggro decki definitivno dobijo dober boost s horizon landi. Infect bo ponovno težil s T2 killi, saj je dobil odlično novo igračko… Modri decki so dobili tudi nekaj igračk, vendar bomo videli, koliko jih bodo uporabili. Cycling is back z Astral Driftom, to me zanima kako se bo izkazalo; ali bo le jank ali bo dejansko tekmovalen.

Kos: Mislim, da bo modra kontrola dosti boljša, artifact decki slabši, pojavili se bojo sliverji, ampak bojo hitro potonili nazaj. Folk bo brewal in brewal, tako da bo nekaj časa trajala neka vmesna faza, kjer se lahko pojavi kak čisto novi deck from nowhere, ki bo deloval op af. Folk bo jokal, da je premočen, bannali ne bojo nič, meta se bo adaptala in vse bo ok.

Pintar: Občutek imam, da bodo močnejši aggro decki, saj novi landi omogočajo dodatno explozivnost. Možno, da se bo probalo igrati kake sliverje….samo verjetno ne bojo boljši od trenutno zelo močnega Human decka. Sigurno pa upam, da bo U/W kontola kos novim deckom in buildom.

Pregl: Na prvi pogled mi ne izstopa nič konkretnega. Sigurno se bodo pojavili kakšni novi Goblin decki, Sliverji, ipd, vprašanje pa ostaja ali bodo res kompetitivni (tier 1). Na prvi pogled nič ne kaže na to, se pa pustimo presenetit.

Žižek: Bo veliko novih deckov, najbolj se veselim sprobat kdaj snow sultai kontrolo.

vir: NOLAGOLD

4. MH1 ima nadstandardno ceno, hkrati pa ni foil karte v vsakem boostru. Se strinjate, da zna biti zaradi omenjenih dejstev manj odprtih kart, posledično pa znajo biti na dolgi rok cene posameznih kart višje? Nekateri napovedujejo tudi visoke cene foilanih kart. Spet drugi kritizirajo MH1, da gre pravzaprav za “Commander Horizons”. Kako ste vi zadovoljni z edicijo Modern Horizons?

Drek: Sam design kart je odličen, set res zgleda kot nadaljevanje Time Spirala. Na žalost bo pa kar precej kart imelo zelo veliko ceno, posebej kasneje, ko nehajo tiskati MH1. To mi ni preveč všeč, saj od Modern igralcev zahteva veliko več denarja kot prej, da so na tekočem.

Gaber: Glede špekuliranja cen sem se že večkrat nategnil, tako da težko rečem. Če kaj, potem se mi zdi set dokaj povprečen glede investicij. EDH igralci (sam nisem med njimi) pač pridobijo iz vsakega novega seta, ker je format naravnan na močne, pa čeprav (cmc) dražje karte. Na splošno sem s setom zadovoljen, ker prinaša dovolj novih možnosti, ne bo pa premočnih ali preveč agresivnih kart, okoli katerih bi se vse zavrtelo.

Juwe: Common foil šodr ni nikoli bil razlog za nakup boostrov. Ker me foili ne zanimajo, mi je načeloma vseeno, kakšno ceno bodo imeli na koncu. V setu je cel kup kart, ki bodo našle svoja mesta v SBjih raznoraznih deckov, me pa zelo zanima, če bo Unearth viable (predvsem v BGx deckih). Edicija drugače deluje solidno, sem pa pričakoval več midrange materiala (Vindicate, Gerard’s Verdict, Pernicious Deed, Innocent Blood).

Kolar: Strinjam se, če bi sedaj odpiral MH1 ne bi bil ravno vesel, ker bi težko pokril nakup (torej raje vložiti v single); koliko bo to odvrnilo kupce bomo videli, ampak menim pa da veliko kart v tem setu zna zelo zrasti v ceni skozi čas. Ali je to “Commander Horizons”? Po eni strani ja, ker imamo set, ki naj bi bil narejen z Modernom v mislih, a ko bereš karte se ti res zdi, da so karte bolj za commander. Razumem seveda, da hočejo dati karte tudi za commander igralce, ki bodo z veseljem kupovali pokce, ampak mogoče je tega malo preveč za set z imenom MODERN Horizons. Meni osebno je edicija dobra, vendar ji manjka še kakšna karta ali dve, mogoče kak boljši reprint, ki bo legalen v Modernu (kakšna zanimiva karta iz conspiracy bi bila zanimiva kot reprint).

Kos: Mislil sem, da bo več vplivnih Legacy reprintov, set meni deluje zelo prisiljeno v smislu, da so hoteli pushat Legacy staple v Modern, ampak z nekim downsidom, zato so jim dali podobna imena.. Pomanjkanje domišljije. Ne vem.. meni je edicija ok, ampak raje bi videl, da je ne bi bilo.

Pintar: Kot sem že prej omenil sem nad edicijo razočaran, saj ni izvirna. Vzeli so Legacy karte in jih poslabšali, le da se v Legacyu že sedaj igra podoben power level kart (pustimo izjeme) kot v Modernu le z boljšim mana basom in boljšimi odgovori. Kar se pa tiče foilanih kart, upam da ne bojo preveč drage, he he.

Pregl: Cena je res presenetljiva, sploh glede na omenjene faktorje (ni foila, ni power reprintov, ni očitnih res power kart) kar seveda zna vplivati na samo prodajanost seta in posledično na cene kart. Canopy landi in specific foili znajo zrasti do neba, je pa res da je set “print to demand”. Kaj to pomeni v praksi noben še ne ve točno, morda padec cene boxov na srednji/dolgi rok, morda ravno nasprotno. Distributerji že “jokcajo” o velikem številu skenslanih preorderjev, bodo potem te boxi ležali po skladiščih? Težko je oceniti, sploh v zadnjem času, ko vidimo, da imajo standard seti praktično ogromen vpliv na stare formate in lahko 3-5 novo naprintanih kart precej pomeša metagejme vse do Vintage formata. Po moji grobi špekulativni oceni imajo zadnje tri naprintane edicije veliko večji impact, kot ga bo imela ta edicija. Kmalu bomo videli, kaj se bo zares zgodilo. S tega mesta bi edicijo ocenil na recimo 4/10, se pravi ocena razočaranje.

Žižek: Za 170€ ne mislim kupovat boxov, ogabno da Modern “standard” set pride ven in je spet status quo da moramo Modern igralci se priklonit in nastavljat denarnico. Z nakupom singlov bom zelo konzervativen (samo 2 karti hočem playset, ostali bolj ali manj samo za edh). Če bodo karte tako slabe kot so bile za WAR (kakor sem opazil so bile za malenkost večje in so inner sleevi začel komplet zvijat karte, nekje v verigi je nekdo definitivno konkretno zaf***l) bom pošteno premislil, če sploh še hočem kupovat nove karte.

5. WAR, MH1.. sedaj pa še London Mulligan. Ste mnenja, da lahko način mulligana vpliva na metagame v Modernu? Kakšno je vaše mnenje o tem načinu mulligana in ali bo vaš deck zaradi tega boljši, enak ali šibkejši kot prej?

Drek: Pomoje bo vplival na metagame, vendar ne v preveč veliki meri. Sicer je OK, sem pa opazil da zaradi london mulligana ratajo igre precej podobne in homogene, saj vsak deck ponavadi naredi tisto, kar želi, na tak način, kot želi. Eldrazi Tron bo še močnejši kot prej, če je to sploh še možno.

Gaber: Vsekakor bo nov Mulligan vplival, do kakšne mere je pa težko reči. Sigurno bo veliko poskušanja goljufanja s Serum powderji in raznimi turn 1 in 2 neubranljivimi kombo zmagami. Vprašanje, če se bo na dolgi rok tudi res splačalo, zna pa nastati soliden deck, ki bo to poskušal izvajati kompetitivno. Mogoče bo Force of Negation potem postal extra zaželjena karta, bomo videli. Sam igram dva decka, 4c Saheeli in Abzan aristokrate, prvi bo z novim Mulliganom dobil znatno več kot drugi, ki bo bolj izgubil kot dobil zaradi dostopnejšega graveyard hejta. Vseeno mislim, da nov Mulligan ne bo tako zelo vplival na metaigro in bo samo pomagal pri raznih mana screw/flood-ih.

Juwe: Pred PTjem v Londonu sem bil mnenja, da bo ta mulligan bedarija in da bo Modern postal retardiran format, kjer izgubiš vsako igro, če ne zmagaš v drugem turnu. Proji so pokazali, da temu (zaenkrat) ni tako in novo mulligan pravilo lahko samo pozdravimo, saj je korak v pravo smer v primerjavi z Vancouver mulliganom. Edino skrb vzbujajoče dejstvo se mi zdi, da bo sedaj poteklo še več časa pred začetkom igre, saj si bo marsikdo med mulliganom vzel ogromno časa, da se najprej sploh odloči, katero karto da najprej na dno kupčka, preden nadaljuje z razmišljanjem o nadaljnjih mulliganih (mario press).

Kolar: London muligan se mi zdi dvorezen meč, na eni strani je bolj fair in lažje muliganaš, kar tudi odstrani problem, da če nimaš sreče si zelo zadaj že od začetka ali pa celo v nerešljivem položaju. Dovoljuje tudi boljšemu muliganu za silver bullete, ali je to bolje ali ne pa težko rečem. Po drugi strani se pa zna ta mulligan rule izrabljati v kombo deckih, ki bodo bolj konsistentni in še težje za ustaviti game 1; en izmed teh je tudi Neoform Griselbrand combo. Sedaj če bodo Wizardi spremljali kaj se dogaja in hitro ustavili decke, ki preveč izrabljajo london muligan, zna biti to pozitivna zadeva. Če bodo pa čakali predolgo, pa znamo dobiti nek opresive unfun 6 months winter ali več, kjer bodo kombo decki in decki, ki po SB agresivno muliganajo na silverbullet. Torej bodo igre MTG končane v parih minutah…

“Imaš combo?”

“Da, imaš odgovor?”

“Ne,” GG.

Tudi ko boš igral proti tronu, boš vedel da bo t3 tron, sedaj pa samo vprašanje ali lahko to zmagaš. Kakšna bo realnost bo pa treba seveda počakati.

Kos: London mull mi je fajn, ker bojo decki imeli več šans, da naredijo to, za kar so sestavljeni. Upal sem, da bo tako, da lahko pol šolam z Ad nauseam turn 3-4 kill vsak game, ampak ker so naprintali Karna, Veto in Teferija, mislim da bo moj Ad nauseam lepo ostal na polici. Za deck kot so Humans pa mislim da je nov mulligan rule dosti nepomemben. Deck ima veliko redundancyja, tako da že sedaj ni potrebno dosti mulliganat. Bolj pogost turn 1 Vial bo nice, ampak to pomeni da z muliganom zgubiš eno karto + land in vial turn 1, kar pomeni, da ti v roki ostanejo še 3 karte (če enkrat mulliganaš). Za deck kot so Humansi pa je pomembna kritična masa creaturov.

Pintar: London muligan bo sigurno vplival na format…. če se ne motim je najbolj profitiral Tron, ki je bil pa z zadnjo edicijo že zelo boostan. Sam imam pozitivno mnenje glede muligana, saj ga z družbo v casual playu uporabljamo že odkar je bil prvič omenjen in mi je všeč. V kontrol decku bo sigurno pasalo poiskati odgovore tudi v 5ih kartah!

Pregl: Osebno mislim, da bo nov mulligan drastično vplival na metagame, ki gre predvsem na roko kombo in denial deckom. Ali bo to iz moderna izrinilo večje število fer tier 1.5 deckov? Ali bo to prineslo nove bane? Sigurno se bodo pojavili kakšni novi decki (tipa Neoform ipd.). Ponovno je težko oceniti, saj je bilo do sedaj drastično premalo testanja, da bi se lahko delalo takšne in drugačne zaključke. Vse se bo po mojem mnenju pokazalu relativno kmalu, bo pa definitivno dodobra prevetrilo formate (predvsem od Moderna nazaj). Zanimivo bo videti, kaj se bo dogajalo v Legacyu in Vintageu, saj določeni decki (predvsem v Vintageu, za zmago oz. kombo potrebujejo samo 3 karte.) Čas bo pokazal kaj se bo zares zgodilo, osebno pa se mnenja, da iz London mulla največ profitirajo “nefer decki”, tako da zna zmanjkat prostora za t.i. “fer” strategije. Za decka, ki ju trenutno igram najraje (Deaths Shadow in Scalesi) se mi zdi, da se čas igrabilnosti izteka.

Žižek: Burn malo zgubi na moči, rata igra še bolj o iskanju sideboard kart. Overall se mi zdi nov mulligan popolna bedarija, raje bi naredili scry do 7, ne pa da se nagrajuje decke, kjer si ga nasprotnik “drka” in ti samo iščeš hate karte.

vir: Magic Aids

S tem zaključujemo tokratni prispevek Kartologovih 5, ob naslednji priložnosti pa bržkone nadaljujemo debato!