Kartologovih 5: WAR, London Mull in banlista

Pridružite se nam in preberite, kaj so imeli za povedati nekateri predstavniki slovenske MTG Modern scene glede edicije War of the Spark, London Mulligana, banliste in več!

1. Znane so vse karte iz edicije WAR, tudi prerelease je za nami; kakšni so vaši vtisi? Izpostavite karte, ki se vam zdijo dovolj močne za Modern.

Legin: Sicer sem zamudil prerelease, ker potujem. Sem si pa zelo želel biti prisoten, saj se mi WoTS zelo dopade. Menim, da se bo nekaj kart definitivno uveljavilo v Modernu. Npr: Gideon Blackblade, Karn the Great Creator, Blast Zone, Ugin the Ineffable, Teferi Time Raveler. Vse omenjene karte bi lahko zelo pasale v obstoječe Modern decke. Kot karte, ki imajo potencial bi omenil še Vivien’s Arkbow in Feather, the Redeemed. Obe karti imata soliden combo potencial.

Bumbar: Deluje mi kot kar močan set, iz katerega bi se lahko kar nekaj kart prikradlo v Modern. Verjetno se bo v Hardened Scales pojavil Karn’s Bastion, v GBx Liliana’s Triumph ter Blast Zone v vseh deckih, ki si lahko privoščijo colorless source. Menim, da imajo potencial tudi Finale of Devastation (Creature Toolbox, Combo), Finale of Promise (As Foretold Living End, Izzet Phoenix) ter Karn, the Great Creator (Whir Prison). Nekatere karte pa bi lahko spodbudile fringe arhetipe: Ugin, the Ineffable (Eldrazi Tron), Feather, the Redeemed (Seismic Swans), God-Eternal Kefnet (Taking Turns). Verjetno sem še kar precej kandidatov pozabil.

Žehelj: WAR karte se mi zdijo ene slabših v zadnjih setih za Modern. Mogoče je najbolj playable Karn, ki ima skuaj z Mycosynth Lattice combo, ki zalocka nasprotnika ven iz igre, ampak še to je 10 mane. Drugače se mi zdi da pa ni nič takega, mogoče bo kakšna karta sideboard slot ali 2 (Ashiok, Saheeli, Dovin’s Veto).

Prosen: Ob napovedi, da bo v novi edicij tolikšna količina Planeswalkerjev, nisem bil preveč navdušen. Po preigranem prereleasu nove edicije pa se je mnenje spremenilo. Edicija je izjemno zabavna za igrati, PWji pa doprinesejo nov spekter igre, zaradi česar je mogoče tudi igra v povprečju malo daljša. Karte za katere mislim da bodo videle Modern play, so predvsem Karn, Gideon, Liliana, Teferi, pa tudi verjetno Ashiok in Jace v Mill strategijah. Zelo verjetno se bo igral tudi kateri izmed novih bogov. Od uncommonov se mi zdi da ima največ potenciala Liliana’s Triumph.

Avsec: Glede na odzive drugih igralcev ter moj, sicer površni pregled kart, bi izpostavil Lilianas triumph, poleg tega pa kup kart, ki imajo potencial, vendar ni nujno, da bodo dobile priliko v Modernu, oziroma so decki v katerih se bodo igrali dokaj redki. Na tem mestu bi izpostavil novega Ashioka in novega Karna. Za kaj več bo potrebno počakati na prve večje turnirje, ki bodo pokazali, kaj so potuhtali veliki umi Magica.

Drek: Zgleda dobra edicija, precej močne karte. Nekaj se jih bo sigurno igralo v modernu. Zaenkrat se mi za Modern najbolj obetavne zdijo Blast Zone, Teferi, Saheeli, Karn, Ugin, Finale of Devastation.

Vakselj: Prerelease je bil dobesedno bomba. Zelo high powered set, kar se je še toliko bolj poznalo v Sealedu. Če si odprl kateregakoli od bogov, si bil takoj korak pred tistimi brez. Dodaš zraven še katerega izmed mnogih planeswalkerjev in si na konju. Sam format je tudi precej počasnejši glede na prejšnje edicije in tudi removala je bilo manj kot smo ga vajeni. Tako so na mizo samo padale bombe, ena za drugo in tisti, ki se mu je boljše sestavilo je ponavadi na koncu tudi zmagal. Kar se tiče posameznih kart, še vedno stavim na velikega stvaritelja Karna, katerega sem tudi že prednaročil in bo imel svoje mesto v Whir Prisonu.


2. Ste poskusili London Mulligan? Ste gledali ali igrali MTGO oziroma spremljali MC London? Na splošno so odzivi na spletu dobri; kakšno je vaše mnenje glede London Mulligana?

Legin: London mulligan sem dobro sprobal na MTGO (45 competitive league iger), moje mnenje on njem je zelo pozitivno. Saj omogoča deckom večjo konsistenco, manj “one lander keepov” in nasploh bolj fer igre. Seveda, trenutno da veliko večjo prednost deckom, kot je Tron/Grishoalbrand in podobnim, saj je še večja konsistenca T3 Karna ter drugih zgodnjih combo potez.

Menim, da bo s to spremembo veliko bolj na udaru Ancient Stirrings in celo menim, da bi si zaslužil ban, enako velja tudi za Faithless Looting. Torej nasploh nove bane, ki bi decke, ki so najbolj profitirali, pahnili nazaj v balance. Je pa res, da kot omogoča večjo konsistenco combo potez, prav tako omogoča večjo konsistenco “hejta” Stony Silencov, Surgicalov in podobnega. Kot smo videli v Londonu od velikega deleža Trona je imel na koncu le 45% win ratio. Sem pa velik pristaš logike, da naj decki delajo to, za kar so narejeni in menim da je London mulligan velik korak v to smer.

Bumbar: Sam ga še nisem preizkusil, sem pa gledal nekaj streamov in spremljal MC London. Deluje mi kot pozitivna sprememba, ki vodi do boljših, bolj interaktivnih iger. Sprva sem bil skeptičen, saj me je skrbelo, da bo preveč pomagalo raznim ‘unfair’ deckom (Tron, combo), nisem pa pomislil na to, da bo reaktivnim deckom pomagalo pri iskanju odgovorov. Je pa res, da je kljub temu bolj naklonjen proaktivnim deckom zaradi pre-sideboard iger.

Žehelj: Nisem še poskusil London Mulligana, vendar kar sem videl mi je zelo všeč. Najboljše naj bi bilo za Tron in podobne decke in najslabše za Humane in Burn, vendar so Humani zmagali MC, tako da se mi zdi, da folk pretirava. Vse kar bo razlika po moje bo, da boš imel manj slabih iger ko greš na 5 in se počutiš kot da nimaš več možnosti.

Prosen: Osebno London Mulligana še nisem preizkusil, sem pa spremljal MC London. Odzivi so res dobri, bo pa sigurno potrebno nekaj prilagajanja na nove decke, ki se bodo pojavljali na osnovi novega mulligan pravila. Osebno se mi zdi trenutni mulligan ok, ter ga ne bi spreminjal.

Avsec: Z London mullignom še nisem igral, sem pa površno spremljal Mythic Championship, oziroma pregledal decke, ki so krojili vrh in glede na to, da večjih sprememb v meti ni, očitno nov mulligan deluje bolje kot sem si predstavljal. Sam sem bil namreč mnenja, da bo takšen način mulligana preferiral določene (combo ter hatebear) decke.

Drek: Zdi se mi čisto v redu, mulligan je manj boleč. Manjkrat si prisiljen mulliganat na 5. Je pa res, da bo sedaj mulligananje kar zapleten postopek z veliko odločitvami, ampak se mi zdi boljše to kot pa da potem sploh ne igraš normalne igre.

Vakselj: Sam ga še nisem preizkusil, ker ne igram na MTGO. Sem pa spremljal MC London in debato okoli njega in ga pozdravljam. Seveda nekateri decki nekaj pridobijo (recimo Tron in 90%+ možnosti za T3 tron), ampak glavni namen je eliminirati tiste igre, ko mulliganaš na 5 ali manj in si praktično že izgubil.


3. Banlista je vedno pereča tema; je sploh smiselno razglabljati o ban listi preden se WotC odločijo glede London Mulligana? Nekateri pravijo, da se bo London Mulligan obdržal, problematične karte bi pa banali. Kakšno je vaše mnenje o tem, da bi način mulligana vplival na banlisto?

Legin: Pravzaprav sem že odgovoril na to vprašanje v prejšnjem. tldr; Ancient Stirrings in Faithless Looting.

Bumbar: Glede na MC London in MTGO rezultate se mi ne zdi, da bi kakšen deck pretirano izstopal po win-rateu ali vodil do groznega gameplaya (KCI). Še najbližje banu je verjetno Faithless Looting, ampak sam menim, da spremembe na ban listi (še) niso potrebne.

Žehelj: Ban liste se ne bodo dotikali do Modern Horizons, ker mislim da so bili zadovoljni z videnim na MC.

Prosen: Mislim da ni smiselno razmišljati o novih banih/unbanih, preden se ve ali se bo novi London mulligan uveljavil ali ne. Nov mulligan bi lahko vplival na ban listo, če bodo karte kot so Serum Powder preveč vplivale na uspešnost combo deckov.

Avsec: Nisem fan spreminjanja samih pravil igre, vendar igram že toliko časa, da je vmes prišlo že do kar nekaj velikih sprememb (paris mulligan, prihod ter po desetletjih ukinitev dmga on stack, v veliki meri tudi pojav planeswalker tipa kart..), da se s takšnimi spremembami niti ne obremenjujem preveč. Igral bom pač enega izmed deckov, ki bodo prilagojeni pravilom igre. Iz tega stališča sem mnenja, da bi bilo z banningi potrebno počakati do končne odločitve glede London Mulligana, ki pa bo, vsaj upam, temeljila na konkretnem testiranju ter feedbacku communityja. Ni nujno vsaka sprememba dobra, morda pa se tudi mi predolgo oklepamo spona tradicije in zaradi tega nismo pripravljeni sprejeti sprememb, ki vsaj delno pomagajo pri ne-igrah.

Drek: Meni se zdi, da London mulligan nima toliko veze z banlisto, itak vsi nasprotniki vedno dobijo najboljši možen hand že na sedmih kartah.

Vakselj: Menim, da ne. V kratkem izide Modern Horizons, ravnokar je izšel War of the Spark. Potem pa je tu seveda morebitna sprememba mulligana. Zdi se mi, da je v tem trenutku preveč enih faktorjev, da bi bilo sploh smiselno debatirati o banih. Do jeseni ne pričakujem nobenih sprememb.

T.i. banhammer

4. Modern ponedeljki so vedno bolj obiskani; bi vas zanimalo še eno tedensko tekmovanje v sklopu Kartologov, na primer ob petkih?

Legin: Jaz se na žalost verjetno ne bi mogel udeležiti dvakrat tedensko. Bi pa bil za spremembo dneva, če bi to pomenilo da bi se spet igralo 5 rund.

Bumbar: Seveda, ampak osebno bi raje hodil na Modern še v četrtek, kot petek. Je pa res, da mi verjetno ne bi uspelo redno prihajati dvakrat tedensko.

Žehelj: Osebno sem bolj fan magica ob ponedeljkih kot v petkih in bi najbrž obiskal vsake tok, vendar vem da so to mokre sanje veliko ljudi, tako da sem za.

Prosen: Seveda, Moderna ni nokoli dovolj, dodaten termin ob petkih bi bil super.

Avsec: Magica ni nikoli preveč.

Drek: Ja, to bi bilo super, bila bi malo manj gužva, igralci bi pa imeli več fleksibilnosti glede tega, kdaj igrajo Modern. Nekateri nimajo vedno časa ob ponedeljkih in bi prišli potem ob petkih. Drugi bi pa itak najraje igrali Modern vsak dan.


5. Bliža se konec prve sezone tekmovanj Modern Monday ter veliki finalni dogodek, na katerem se bo 16 najbolj aktivnih, pridnih in najboljših igralcev pomerilo za bogate nagrade. Kakšni so vaši pogledi na to prvo sezono, na princip finalnega tekmovanja, točkovanja ter Elo ratinga?

Legin: Mislim da je bila sezona zelo uspešna, seveda nagradi najbolj tiste, ki so vedno prisotni. Če bi bilo od mene odvisno bi verjetno naredil malo boljši “catchup” sistem. Torej večje nagrade točk za višja mesta. In incentivo, ki bi preprečila splite zadnje runde. Npr. 3-0-1 =10 tock, 4-0-0= 16 tock. Kar bi pomenilo da zmage pomenijo več, dobri igralci bi lažje ujeli tiste, ki imajo večjo prisotnost in slabe rezultate. Všeč mi je ideja zaključnega turnirja in se ga zelo veselim, prav tako ste poskrbeli da so nagrade temu primerne!

Bumbar: Ideja s točkami in finalnim tekmovanjem se mi zdi dobra, saj še dodatno spodbuja udeležbo na Modernu. V primeru dveh terminov bi mogoče vseeno bilo bolje imeti ločene lestivce, saj je (redna) dvakrat tedenska udeležba za nekatere verjetno nemogoča. ELO rating pa mislim da portebuje nekaj ‘tweakov”, trenutno se mi namreč zdi morda malo preveč volatilen.

Žehelj: Zaključni turnir je res kul ideja (mmmm 4 goyfi), res kul nagrada za tiste, ki so bili aktivni. Mogoče bi bilo kul da bi se štelo naprimer samo 21 najboljših rezultatov, vendar to gladko ni v vaših interesih. Kar se tiče Elo lestvice je pa to ena boljših idej ever.

Prosen: Mislim da je takšen sistem lige super, saj spodbudi kanček tekmovalnosti. Hkrati so tudi nagrade na koncu sezone super, saj nagradijo tiste najbolj aktivne in uspešne igralce. Tak sistem se mi zdi super!

Avsec: Glede na to, da gre za organizacijo na volonterski bazi posameznikov, ki jim za Magic ni vseeno, se mi zdi ideja lige, ratinga ter ostalih, malce bolj tekmovalnih načinov spodbujanja prihajanja na Modern ponedeljke super. Vem, da kar nekaj top igralcev ne želi spustiti niti enega ponedeljka z željo biti drugi na lestvici. Sama ideja je torej super, izvedba pa je morda malček dolgotrajna (kar 42 turnirjev) in bi bilo morda smotrno v prihodnje razdeliti tekmovanje na dva dela in na takšen način skrajšati sezono. Vsekakor upam, da se bo tekmovalni duh nadaljeval. Magic ima dve plati, druženje s prijatelji kot družabna igra, ob tem pa organiziran način igranja preko turnirjev omogoča tudi zdravo tekmovalnost ter s tem spodbujanje želje k globjem znanju in razumevanju igre kot take. Specifično glede ELO ratinga, pa bi si želel, da se zmanjša število pik, ki jih igralec dobi za zmago/poraz, saj trenutno ne odraža pravega stanja, oziroma pokaže zgolj kako se je določen igralec odrezal na zadnjih par turnirjih in ne tekom celotnega leta.

Drek:Lestvica se mi zdi super stvar, nagrajuje prisotnost in konsistentnost. Tudi format končnega tekmovanja mi je všeč, ker zmagovalec sezone vseeno ni odločen pol leta v naprej, ampak lahko zmaga kdorkoli od top 16 (recimo jaz). ELO je zanimiv, vendar se mi ne zdi toliko uporaben v igri z random elementom.


S tem smo prišli do konca tokratnega prispevka Kartologovih 5, vsesplošno debato o teh in drugih tematikah pa nadaljujmo skupaj na Discord kanalu Kartologi!