Mesečni report: april 2019

Medtem ko nekateri uživajo več kot zaslužene prvomajske počitnice, drugi trdo delamo in premlevamo številke preteklega meseca, da vam lahko predstavimo poročilo za aprilski metagame. Letošnji april je en izmed štirih mesecev, ko se ob ponedeljkih srečamo kar petkrat. Še malenkost bolj poseben pa je bil zato, ker smo zadnji aprilski ponedeljek igrali 5 rund. Dovolj dolgovezenja, poglejmo si številke!

Metagame delež po kategorijah

Aggro (-0.71%/49.38% delež) je še vedno kralj, vendar pa se je njegov delež zmanjšal že drugi mesec zapored. Sicer za manj kot odstotek, a vendar. Kar niti ne preseneča, če upoštevamo dejstvo, da so največji sovražnik tega arhetipa Combo (+6.79%/18.67% delež) decki. Ti so aprila podrli kar dva rekorda, prvi je največji mesečni skok, drugi pa največji delež Combo arhetipa odkar beležimo statistiko. Kjer nekdo pridobi pa mora nekdo tudi izgubiti. To sta tokrat Control (-3.70%/9.10% delež) in Midrange (-3.82%/15.74% delež) arhetipa. Po rahlem vzponu prejšnji mesec, se je obema zmanjšal delež za nekaj manj kot štiri odstotke. Za Control arhetip je to drugi najslabši mesec po septembru 2018, ko je delež teh deckov znašal le 8.10%. Midrange pa je zdrsnil najnižje do sedaj, pred tem je bil najnižje letošnjega februarja, ko je njegov delež znašal 18.75%. Kot smo že vajeni pa je na repu karavane Big Mana (+1.43%/7.10% delež) arhetip, ki se konstantno giblje nekje med 5 in 10% deležem.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost, razvrščeni po aprilski uspešnosti

Če bi vas lanskega septembra vprašali, kolikokrat ste na Modern ponedeljkih igrali proti Dredgu (+4.45%/9.57% delež), bi bil vaš odgovor verjetno nikoli. Dolgo časa so ga naši igralci popolnoma ignorirali, kljub temu, da deck že dlje časa velja za zelo močnega. V preteklem prispevku Kartologovih 5 smo omenili, da je za določen deck včasih potreben le en manjkajoč del sestavljanke, ki ga katapultira na sam vrh. Odgovor se skriva v izidu edicije Guilds of Ravnica in karti, ki se imenuje Creeping Chill. Če smo ob izidu Shadows over Innistrad le žalostno zavzdihnili ob pogledu na Prized Amalgame pa gre v primeru Chilla za bolanijo na kvadrat. Temu primeren je tudi metagame delež, ki je tekom meseca dvakrat celo presegel 10%. Na drugo mesto je zdrsnil Burn (-1.55%/7.41% delež), po marčevskem padcu pa se je v velikem slogu vrnil Scaled Affinity (+5.75%/6.48% delež), kar gre pripisati dobrim rezultatom Ivančiča in Kolarja. Četrto mesto tokrat pripada BW Eldrazijem (+3.46%/6.02% delež), s katerimi že dve leti nenehno grinda Žehelj, pred kratkim pa se je z njim preizkusil tudi Dragan. Na petem mestu je Tron (+3.12%/5.86% delež), ki je po metagame deležu dominiral tudi na preteklem Mythic Championshipu v Londonu. Kako le ne bi, če ima deck s pomočjo London Mulligana več kot 90% možnosti za T3 Tron. Največji padec so aprila zabeležili RW Eldraziji (-3.15%/1.23% delež) in Humani (-2.99%/4.32% delež), za kar pa je kriva odsotnost Legina in Prosena. #thegrindneverends

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost – marec ’19 in april ’19

Aggro / Tempo
Big Mana
Combo
Control
Midrange

Kljub temu, da je komaj izšel War of the Spark pa so vse oči zvestih Modernašov uprte v začetek junija, ko nas čaka Modern Horizons. In pa seveda konec junija, ko se zaključi prva Modern sezona in bo znana najboljša šestnajsterica, ki se bo enkrat septembra borila za lepe nagrade.