Mesečni report: april – julij 2018

Po dooolgem premoru (priznamo, predolgem) se vračamo z mesečnim metagame poročilom, ki pa tokrat zajema vse naše ponedeljke od aprila do julija. Od septembra naprej ga lahko ponovno pričakujete v mesečni obliki. Torej, kje smo ostali?

Daljnega februarja sta bila v svet Moderna spuščena Bloodbraid Elf ter Jace, the Mind Sculptor in kljub temu, da je Jace veljal za večjega bavbava, je večji pečat pustil prav naš preljubi vilinec. Iz spodnje tabele je v aprilu opaziti povečan delež Aggro in Tempo deckov, predvsem na račun Control deckov. V maju se je po dolgem času prikazal Ad Nauseam, ki je prispeval k rasti Combo dela pogače, medtem ko so Midrange decki izgubili nekaj odstotkov. Junij je ponovno prinesel nekaj večjih sprememb. Aggro in Tempo decki so izgubili nekaj več kot 6 odstotkov, največ pa so pridobili Midrange in Combo decki, kjer sta se za najbolj uspešna izkazala Grixis Death’s Shadow in Ad Nauseam. Julija pa je bil skoraj neopazen delež Big Mana deckov, kar gre pripisati odsotnosti vseh različic Tron deckov. Kot kaže sta novo natisnjeni Damping Sphere in večni favorit Blood Moon trenutno dovolj nadležna kombinacija za raznorazno Big Mana navlako.

Metagame delež po kategorijah

Če se bolj poglobimo v podatke in si ogledamo uspešnost posameznih deckov znotraj kategorij, je hitro opazno, da v Aggro in Tempo kategoriji prevladujejo Elfi. Unban Bloodbraid Elfa je odprl rdečo barvo in s tem dostop do kart kot sta Blood Moon in Crumble to Dust, kljub temu pa deck še vedno bazira primarno na črnozeleni kombinaciji. Tesno za petami so Humani, ki tudi na globalni ravni prevladujejo v Aggro kategoriji. Med Control decki je trenutno najbolj uspešna UW različica, kjer je svoj dom našel Teferi, Hero of Dominaria. Zadnje tedne pa se v decklistah pojavlja tudi Terminus, ki nekoliko omili Aggro matchup, kjer sta Supreme Verdict in Cryptic Command včasih žal prepočasna. Midrange kategorijo pri vrhu drži Pregl, ki je v zadnjih mesecih pošteno izpilil svojo igro z Grixis Death’s Shadow in tako ni nobeno presenečenje, da se drži na samem vrhu Elo lestvice. Tu je seveda še zimzeleni in omniprezentni Jund, omeniti pa velja tudi Ponzo, ki je največ pridobila prav z unbanom že omenjenega Bloodbraid Elfa. Preostali dve kategoriji sta Big Mana in Combo, ki sta ob ponedeljkih najmanj zastopani. Combu se je procent v zadnjih mesecih sicer nekoliko zvišal, ko so se v metagame vrnili Ad Nauseam, Cheeri0s ter Jeskai Saheeli. Storma zaenkrat ni na spregled (*kreh* Damping Sphere *kreh*). Big Mana… hja, kaj naj rečemo. T3 tris Tron landov hitro postane dolgočasen, kar so uvideli tudi naši igralci in so raje izbrali kaj drugega. Tu in tam je opaziti kak Amulet Titan in Scapeshift deck, vendar ostajajo praktično neopazni.

Mesečni pregled najuspešnejših 20 deckov glede na uspešnost, razvrščeni po julijskem uspehu

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost – marec do julij 2018

Kaj nas čaka v prihodnje?

Čez slab teden (20. avgusta) bomo izvedeli, če bo Modern še nekaj mesecev ostal v trenutni obliki, ali pa bo zapihal svež veter in seboj prinesel kaj novega (Unban Stoneforge Mystic!) ter morda tudi kaj odpihnil (ban Faithless Looting, Ancient Stirrings, Mox Opal!). Menimo, da se do konca meseca metagame ne bo pretirano spremenil. Aggro ostaja najbolj priljubljena izbira naših igralcev, tako da imejte pripravljene Pyroclasme, Anger of the Gods, Damnation in podobne pripomočke v boju proti mrčesu.