Mesečni report: avgust 2018

Mesec je spet naokoli in s tem čas, da si pobliže ogledamo metagame naših ponedeljkov. Pred slabima dvema tednoma je bil zadnji Banned & Restriced Annoucement, kjer pa Wizardi niso oznanili nobenih sprememb. Modern tako še do nadaljnjega ostaja takšen kot je.

Metagame delež po kategorijah

Kot je bilo opaziti že prejšnje mesece, Aggro in Tempo (-2.69%) arhetip še naprej počasi izgublja svoj delež, na ta račun pa se viša delež predvsem Midrange (+2.40%) in Combo (+1.83%) deckov. Kontrola (-0.71%) se je zaenkrat ustalila malo pod 20%. Big Mana (-0.83%) decki pa še najprej beležijo najmanjši delež. Tu in tam se pojavi kakšna različica Trona, kar pa je daleč od časov, ko smo na tedenski ravni preklinjali vse njegove variacije.

Mesečni pregled najuspešnejših 20 deckov glede na uspešnost, razvrščeni po avgustovskem uspehu

Elfi (-7.23%), ki so bili v zadnjih mesecih en izmed najbolj popularnih deckov, so doživeli največji padec. V avgustu so bili nekdaj priljubljeni vilinci praktično neopazni, z le 1.76% deležem metagame-a v primerjavi s skoraj 9% v juliju. Največi skok glede na pretekli mesec pa beležijo Bant Spiriti (+3.39%), iz julijskih 0.72% na 4.11%. Med novinci velja omeniti RW Prison (+3.13%) in Scaled Affinity (+2.54%), ki bazira na sinergiji z +1/+1 counterji.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost – julij in avgust 2018

Kaj nas čaka v prihodnje?

Še slab mesec nas loči od nove edicije Guilds of Ravnica, ki bo v svet magica vnesla novih 259 kart. Zanimivo bo videti, koliko od teh bo našlo dom v Modernu in ali bodo le-te okrepile stare favorite, ali pa se bo na vrh zavihtel nov kupček 75-ih kart. Kar se tiče ponedeljkovega metagame-a pa bo verjetno tudi v septembru vse po starem. Ali pač?