Mesečni report: februar 2019

Pozna se, da je februar najkrajši mesec. Zdi se, kot da smo še včeraj praznovali Prešernov dan, zdaj pa nam na vrata že trkajo pust, dan žena in gregorjevo. Tudi naša Modern sezona se počasi in vztrajno premika proti koncu, kar ima zagotovo vpliv na izbiro deckov. Tisti pri vrhu lestvice imajo praktično zagotovljeno mesto na končnem turnirju, medtem ko se bodo morali tisti okoli 16. mesta še pošteno potruditi v prihajajočih tednih. Tu pa seveda prihitimo na pomoč mi z novim mesečnim reportom. Tako ni izgovorov, da niste bili pripravljeni!

Metagame delež po kategorijah

Aggro (+2.55%/58.57% delež) še naprej ostaja nesporni kralj metagejma, kar je tudi odraz trenutnega stanja v Modernu, kjer prevladujejo “nepošteni” decki kot sta Dredge in UR Phoenix. Na drugem mestu je Midrange (-5.15%/18.75% delež), ki je v februarju zmanjšal svoj delež za nekaj več kot ga je pridobil mesec poprej. Tretje mesto zaseda Control (-0.24%/10.00% delež) z natanko desetimi odstotki celotnega polja, preostali del metagame pogače pa kot ponavadi zaključujeta Combo (+1.14%/8.57% delež) ter Big Mana (+1.7%/4.11% delež) arhetipa.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost, razvrščeni po februarski uspešnosti

Na vrhu lestvice je končno le prišlo do menjave. Prvo mesto je prevzel Burn (+2.19%/8.21% delež), kar gre pripisati dobrim rezultatom Baniča, Šelhausa (brez skrbi, Jund je še vedno Greatest.dec) in Žižka. Kljub novim pridobitvam kot sta Light Up the Stage in Skewer the Critics, po nam znanih podatkih vsi omenjeni še vedno prisegajo na klasično različico. Na drugo mesto so se ta mesec povzpeli Humani (+0.85%/6.07% delež), ki so svetla izjema med fer decki in očitno dovolj močni, da se zoperstavijo preostali bolj nefer konkurenci. En izmed takih deckov je seveda Dredge (+3.39%/5.00% delež) s katerim sicer Bradač in Hiršman še nista končala neporažena, je pa deck vseeno izjemo dobro pozicioniran v trenutnem metagejmu, kar je dovolj za tretje mesto na lestvici. Na četrto mesto pa se je vrnil stari favorit Grixis Death’s Shadow (+3.21%/4.82% delež), ki je tokrat poskočil za kar 20 mest. Razlog za to sta vztrajnost Pregla in pa odličen finiš Pintarja minuli teden, ko sta večer zaključila z rezultatom 3-0-1 oz. 3-1. Peterico najboljših deckov pa ta mesec zaključujejo kar trije decki. To so Bant Spirits (+1.43%), BW Eldrazi (+3.44%) in Scaled Affinity (-3.59%), vsi imajo točno 4.64% delež celotnega metagejma. Spirite že mesece uspešno pilotira Horvath, Eldraziji se najbolj doma počutijo v rokah Žehlja, razlog za padec Scaled Affinitya pa tiči v izgorelosti Avsca. No, tole zadnje smo si morda malce izmislili. Dobršen del februarja je namreč manjkal Ivančič, Kolar pa je Hardened Scales zamenjal za Experimental Frenzy.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost – januar ’19 in februar ’19

Čez nekaj ur sledi najava novega Modern seta, ki naj bi po trenutno znanih informacij preskočil Standard. To pomeni, da bomo po zgledu Legacya, ki se napaja tudi iz setov kot sta Commander in Conspiracy, končno tudi v Modern dobili nove karte, brez da bi te vplivale na Standard. Le še slaba dva meseca pa nas ločita od edicije War of the Spark, ki bo zaključila trenutno zgodbo z Bolasom na Ravnici. Morda se že vmes pojavi kak nov kupček 75-ih kart, ki se lahko kosa s trenutnimi top decki. Se beremo zopet čez en mesec 🙂