Mesečni report: januar 2019

Za januarjem se že kadi v vzvratnem ogledalu, pred nami pa se razprostira požgana pokrajina polna feniksov, robotov in ostalih izvenzemeljskih bitij, ob poti pa je moč opaziti tudi manjše skupine ljudi, ki se borijo proti mlinom na veter. Na kratko, Modern v vsej svoji veličini.

Metagame delež po kategorijah

Aggro in Tempo (+2.54%/56.02% delež) decki so več kot očitno še vedno najbolj priljubljena izbira, s skoraj 60% deležem metagejma pa so postavili nov rekord. Na drugem mestu so Midrange (+4.12%/23.9% delež) decki, ki so prav tako nekoliko povečali svoj delež, le da jih je pol manj kot Aggro deckov. Tretje mesto zasedajo Control (-2.37%/10.24% delež) decki, pri repu pa se gibljeta Combo (-4.96%/7.43% delež) ter Big Mana (+0.67%/2.41%) arhetipa.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost, razvrščeni po januarski uspešnosti

Zgornje tabele smo se dotaknili že v prvem odstavku, če jo prevedemo v nam bolj razumljiv jezik pa izgleda nekako takole. Tako kot prvo mesto na Modern 2018/19 lestvici pripada Avscu, tako je tudi s Scaled Affinityem (-0.47%/8.23% delež), kljub temu, da je izgubil pol odstotka v primerjavi z decembrom. Na drugem mestu je Burn (-1.59%/6.02% delež), ki ima prav tako nekoliko manjši delež kot mesec poprej. Skoraj enako dobro pa se drži UR Arclight Phoenix (-0.03%/5.62%), novopečeni favorit v kategoriji Turn-3-you’re-dead deckov. S pomočjo Hiršmana in Prosena so se med najboljšo peterico zopet vrnili Humani (+2.61%/5.22% delež). “Presenečenje” meseca vsekakor pripada Millu (+4.62%/4.62% delež), katerega smo ob ponedeljkih videvali le poredkoma. Prestor ga je pilotiral vsake toliko, zdaj pa sta se zanj ogrela še Pesjak in Vakselj. Častno omembo pa si zasluži tudi Leginov homebrew RW Eldrazi (+2.81%/2.81% delež), s katerim uspešno uničuje nasprotnike na MTG:Online.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost – december ’18 in januar ’19

Pred kratkim je izšla Ravnica Allegiance in zopet lahko ugibamo, katere karte bodo pustile največji pečat v Modernu. Ena izmed teh je recimo Prime Speaker Vannifar ob kateremu je zagotovo zaigralo srce vsem tistim, ki so pred banom igrali Birthing Pod. Navdušenci nad Suspend kartami pa so dobili nov enabler za samo dve rdeči mani, ki se imenuje Electrodominance. Skratka, se že veselimo brewanja!