Mesečni report: maj 2019

Za nami je še en uspešen mesec Magica, ki ga je zaznamovalo nekaj manjših sprememb. Naša bežigrajska baza je žal postala premajhna, zato smo se preselili v nekoliko bolj oddaljene Črnuče (Celjanom so celo bližje!), kjer imamo na voljo več kot dovolj prostora. Prav tako pa smo dovolj odmaknjeni od okoliških prebivalcev, zato lahko spet igramo 5 rund. To ima seveda vpliv tudi na spodnje številke, s katerimi se lahko pripravite na zadnji mesec Modern sezone 2018/19. Prva polovica lestvice ima praktično že zagotovljena mesta na zaključnem turnirju, med drugo polovico pa bo junija vsekakor potekal pravi boj… ne boj, mesarsko klanje. Kakšen je bil torej maj v številkah?

Metagame delež po kategorijah

Na vrhu lestvice arhetipov še naprej ostajajo Aggro (-8.16%/41.22% delež) decki, so pa zabeležili padec že tretji mesec zapored, drugega največjega za marčevskim. Za primerjavo, pred enim letom so ti predstavljali točno 50% celotnega metagejma. Na drugem mestu je tokrat uvrščen Midrange (+7.56%/23.30% delež) arhetip, ki predstavlja nekaj manj kot 25% vseh deckov, glede na leto poprej pa je delež višji za malo manj kot 5%. Maj je zaznamovala tudi vrnitev Controle (+9.54%/18.64% delež), ta je bila v preteklih mesecih bolj kot ne odsotna, tokrat pa smo zabeležili najvišji porast teh deckov odkar spremljamo statistiko. V primerjavi z lanskim letom je delež na približno enaki ravni, lani je bil 0.96% nižji. Combo (-5.59%/13.08% delež) je zdrsnil na predzadnje mesto, kar gre pripisati predvsem majski odsotnosti Dredga. Enako velja za Big Mana (-3.34%/3.76% delež) arhetip, ki je že ves čas pri repu, vendar pa ga sestavlja tudi najmanj deckov. Kljub temu, da ponedeljke tedensko obiskuje med 25-30 igralcev, ima lahko zaradi majhnega vzorca izostanek posameznika veliko večji vpliv na metagame kot v primeru večjih turnirjev.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost, razvrščeni po aprilski uspešnosti

Med decki je na vrhu zopet Scaled Affinity (+1.40%/7.89% delež), s katerim so maja uspešno grindali Avsec, Kolar in Pregl. Kljub artifact hejtu v vseh možnih oblikah, se deck vedno znova izkaže za izjemno trdoživega. Drugo mesto zasedajo Humani (+1.77%/6.09% delež), najbolj fer izmed top deckov, ki jih uspešno pilotirata Kos in Prosen. Na tretje mesto se je uvrstil BG Rock (+2.27%/5.20% delež) na katerega zvesto stavi nihče drug kot največji ljubitelj BGx deckov, Šelhaus. Tik za njim je Burn (-2.39%/5.02% delež) v rokah Baniča, Bradača in Žižka, le da se je glede na prejšnji mesec nekoliko ohladil. Štafetno palico Grixis Death’s Shadowa (-0.79%/4.30% delež) pa so si podajali Kolar, Miklavc in Pregl. Med preostalimi decki velja omeniti novinca na sceni, to je UW Superfriends (3.76% delež). Gre za variacijo klasične UW Controle skupaj s paketom petih Planeswalkerjev (Jace, the Mind Sculptor, Narset, Parter of Veils, Saheeli, Sublime Artificer, Teferi, Hero of Dominaria, Teferi, Time Raveler). Dredge (-5.98%/3.58% delež) je izgubil največ v primerjavi z aprilom, kar je posledica že omenjene majhnosti scene. Ponavadi ga zastopata Bradač in Hiršman, ki sta bila maja odsotna oziroma sta se odločila za drug deck. Ponovno se je na sceno vrnil tudi 8-Rack (3.23% delež) v rokah Bočaja, praktično neviden pa je še pred nekaj meseci vroči Izzet Phoenix (-3.09%/1.08% delež). Ta sicer ostaja zelo priljubljen na globalni ravni, pri nas pa je očitno metagame preveč neugoden.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost – marec ’19 in april ’19

Aggro / Tempo
Big Mana
Combo
Control
Midrange

To nedeljo, 9. junija 2019 ob 10:30, je na sporedu Modern Horizons Prerelease, prihodnji petek pa bodo nove kartice že legalne v Modernu. Marsikatera bo našla dom v katerem od trenutnih deckov, medtem ko znajo ostale predstavljati manjkajoči kos sestavljanke pri tistih deckih, ki so eno ali dve karti stran od tega, da se lahko kosajo s starimi mački. Že čez slab mesec pa nas čaka še izid Core 2020. Core seti so sicer usmerjeni bolj v reprinte in karte z že obstoječimi keywordi, je pa med novimi kartami vseeno par takih, ki se znajo pojaviti tudi v Modernu. Vsekakor bo potrebno počakati kakšen mesec ali dva, da se malce poleže prah, potem pa bo jasno kdo so največji zmagovalci in poraženci.