Mesečni report: oktober 2018

Za nami sta že dva meseca Modern ponedeljkov in počasi se začenja oblikovati peterica najboljših. Slab mesec nazaj je izšla edicija Guilds of Ravnica, s katero je v Modern vstopilo kar nekaj novih kart. A zaenkrat smo daleč od tega, da bi se ponovil kak Eldrazi Winter. Se bo pa gotovo oblikovalo nekaj novih deckov, en izmed takšnih je recimo Izzet Spells, kjer blesti Arclight Phoenix.

Metagame delež po kategorijah

Delež Aggro in Tempo (-6.66%) deckov je zopet zdrsnil pod 50% in se ustalil pri letošnjem povprečju, ki znaša 44.3%. Skoraj enak padec so zabeležili Midrange (-6.88%) decki, katerih delež trenutno predstavlja nekaj manj od letošnjega povprečja (25.2%). Po močnem padcu Kontrole (+7.73%) prejšnji mesec, se je le-ta vrnila nazaj k letošnjemu povprečju (17%), bolje pa kaže tudi Combo (+4.18%) deckom, ki še naprej počasi in vztrajno pridobivajo na deležu. Kot običajno pa so pri repu Big Mana (+1.63%) decki, ki jih nad gladino držijo različice Trona.

Mesečni pregled najuspešnejših 20 deckov glede na uspešnost, razvrščeni po oktobrski uspešnosti

Kakor hitro je septembra uletel Infect, je tako hitro tudi izginil. Titula najuspešnejšega decka meseca oktobra je tako pripadla Scaled Affinity (+0.56%), ki še naprej dosega odlične rezultate v rokah Avsca. Na drugem mestu so več-kot-fer Humani (+2.21%), tretji je Burn (+1.2%), na četrto mesto pa je zdrsnil bivši midrange kralj Grixis Death’s Shadow (-3.85%). Padec gre sicer pripisati odsotnosti Pregla, ki deck uspešno pilotira zadnjih nekaj mesecev. Med najboljših pet pa se je po zaslugi Baniča in Kosa uvrstil še Ad Nauseam (+0.13%).

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost – september in oktober 2018