Mesečni report: september 2018

S septembrom se je začela Modern sezona 2018/19, ki bo trajala vse do konca junija 2019. Igralci bodo vsak ponedeljek nabirali točke in se borili za uvrstitev med najboljših 16, ki bodo ob koncu sezone povabljeni na končni turnir z bogatimi nagradami. Kako pa je začetek sezone vplival na naš metagame?

Metagame delež po kategorijah

Kot je razvidno iz tabele, sta bila v septembru največje spremembe deležna Aggro in Tempo (+8.9%) ter Control (-9.9%) arhetipa. Kar nekaj igralcev kontrole se je očitno malce naveličalo maratonskih iger, ki so pogosto vodile v dodatnih pet potez, ter se raje odločilo za agresivnejši šprint na kratke proge. Aggro decki tako predstavljajo največji delež metagejma, 51.17%, s čimer so presegli aprilski rekord, ko je bilo takšnih deckov 50.78%. Tudi Midrange (+3.3%) decki še najprej beležijo rast in trenutno predstavljajo 30.7% delež, kar je za 2.62% več kot januarski rekord (28.08%). Pri dnu pa ostajata tako Big Mana (-1%) kot Combo (-1.31%) arhetipa, ki skupaj beležita le slabo desetino vseh prisotnih deckov.

Mesečni pregled najuspešnejših 20 deckov glede na uspešnost, razvrščeni po septembrski uspešnosti

Po dolgi odsotnosti se je v velikem slogu vrnil Infect (+7.25%), ki je septembra zabeležil najvišji porast in se tako povzpel tretje mesto najbolj uspešnih deckov. Grixis Death’s Shadow (+4.13%) je zahvaljujoč Preglu zopet najbolj uspešen deck preteklega meseca, ki je s prestola izrinil UW Control (-2.94%). Ta beleži najmanjši delež letos, “le” 4.69%, kar je sicer še vedno dovolj za šesto mesto. Na drugem mestu tokrat najdemo Scaled Affinity (+5.99%), ki je zmagal avgustovski Modern PPTQ in se očitno priljubil tudi kopici naših igralcev. Na repu lestvice pa je po poletni odsotnosti moč zaslediti celo Eldrazi Tron (+1.28%), ki je bil svoj čas precej dominanten in trn v peti vsem tistim, ki sovražijo brezbarvne Eldrazije.

Mesečni pregled deckov glede na uspešnost – avgust in september 2018

Kaj nas čaka v prihodnje?

Z naslednjim tednom bodo že legalne karte iz Guilds of Ravnica, ki bo zagotovo pustila svoj pečat tudi v Modernu. Assassin’s Trophy, Knight of Autumn, Mission Briefing ali morda kaj popolnoma nepričakovanega? Pustimo se presenetiti.